Posted in: Prehranska dopolnila

V katerih primerih so prehranska dopolnila še posebej priporočljiva?

Včasih je zaradi bolezni, nosečnosti, športa ali drugih dejavnikov potrebno dopolnjevanje prehrane. Prehranska dopolnila niso zdravila, temveč je njihov prvotni namen dopolnjevati prehrano tam, kjer nam določenih stvari primanjkuje. Gre torej za živila, ki so visoko koncentrirana in odmerjena v majhnih količinah. Najpogosteje se z dodatki srečujemo v obliki kapsul, tablet, tekočin ali praškov.

Če ste zdravi in nimate posebnih potreb po prehranskih dodatkih , potem je njihovo jemanje nesmiselno. Redko se zgodi, da so prehranska dopolnila škodljiva, saj telo višek učinkovin enostavno izloči iz telesa. Pogosto posegamo po multiprehranskih dopolnilih, vitaminu D, B, K, selenu, magneziju, omega-3, železu, morskih algah in probiotikih.

 

Učinkovitost prehranskih dopolnil preverite pri farmacevtih ali specializiranih prodajalcih

V deklaraciji živila oz. prehranskega dopolnila morajo biti navedene vse sestavine izdelka, maksimalni dnevni odmerek in trajanje uporabe. Vsekakor se je po navodilu proizvajalca smiselno držati predpisanih odmerkov, razen če vam osebni zdravnik to ne predpiše drugače. Učinkovitost prehranskih odmerkov je odvisna tudi od tega, kdaj in kako ga vzeti. Ali pred, med ali po obroku, zjutraj ali zvečer.

Ker dandanes prehranska dopolnila kupimo že praktično vsepovsod in od vsakogar, se pogosto pojavi dvom v kvaliteto. Pogosto se ljudje sprašujemo, zakaj so med proizvajalci velike razlike, ne le v ceni, ampak tudi v koncentracijah, absorpciji in izkoristku dopolnila. Vaši dvomi bodo zagotovo odveč, če se boste posvetovali s farmacevti, ki vam bodo pri nakupu najbolje znali svetovati.

Prehranska dopolnila je smiselno optimizirati

Preden se podate v brezglavo kupovanje in uživanje prehranskih dodatkov svetujemo posvet z osebnim zdravnikom. Posvet je zaželen še posebno v primerih, če uživate katerakoli druga zdravila. Če prehranska dopolnila nespametno uživate, lahko vodi do neželenih učinkov ali popolnoma ničelnih rezultatov, medtem ko vi zapravljate velike vsote denarja.

Pred začetkom jemanja prehranskih dopolnil je smiselno, da se oglasite v laboratoriju, kjer vam bodo z odvzemom krvi preverili, kje so pomanjkanja in zakaj prihaja do njih. Na ta način boste skupaj z zdravnikom ali specialistom optimizirali jemanje prehranskih dodatkov in jih kombinirali z zdravo prehrano ter zadostno količino fizične aktivnosti.

Back to Top